Kan jag köpa bolag billigt?

Cecilia Gunne

Publicerades: 2 november, 2009

Jag vill starta ett eget aktiebolag, men har inte de 100 000 kr som behövs. Nu har jag blivit erbjuden att köpa ett befintligt aktiebolag med förluster för ett mycket lägre pris. Vilka konsekvenser får det? Och vad innebär det egentligen att köpa ett lagerbolag?

Jag vill varna dig för att köpa ett bolag som har gått med underskott och har dålig ekonomi. Om du bedriver din vinstgivande verksamhet, kan de vinster du gör gå åt till att betala av skulder som den tidigare ägaren har förorsakat bolaget.

Till råga på allt får bolaget inte dra av de tidigare uppkomna förlusterna. Det finns en spärr för underskottsavdrag som kan slå till när ett bolag byter ägare. Det är därför ingen bra idé att köpa ett förlustbolag.

Om du i stället köper ett lagerbolag, det vill säga ett nybildat bolag från någon leverantör som exempelvis Standardbolag, får du ett bolag där du vet att det inte kommer några oväntade krav. För ett sådant bolag behövs det dock 100 000 kronor i aktiekapital. Om du vill slippa avgiften som Standardbolag tar kan du bilda ett aktiebolag själv på Verksamt.se.