Måste jag betala på tio dagar?

Ingela Hemming

Publicerades: 17 september, 2009

Jag undrar vilka regler som gäller för betalningsvillkor? Jag har fått lära mig att 30 dagar netto alltid gäller på tjänster som faktureras om inget annat överenskommits. Men nu kräver min leverantör tio dagars betalning. Vad gäller egentligen?

10 eller 30 dagar?

Om du inte tidigare har avtalat om när fakturan ska betalas så är du enligt huvudregeln skyldig att betala när säljaren begär det. Det är alltså inte fel av din leverantör att ha betalningsvillkor 10 dagar, om ni inte har avtalat något annat.

För säljaren är det fördelaktigt med kortare betalningsvillkor, medan det för köparen är tvärtom. Betalningsvillkoren kan därför spegla styrkeförhållandet mellan två affärsparters. Under tuffa perioder är ändrade betalningsvillkor ett sätt för företag att förbättra sin likviditet. Den starkaste parten kan då förhandla igenom villkor som är bättre för denne.

Om du är missnöjd med betalningsvillkoren på tio dagar kan du försöka förhandla med dina leverantörer om nya villkor. Försök hitta villkor som passar er båda.