När ska jag ta ut pensionsförsäkring?

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 29 april, 2014

Jag driver egen verksamhet sedan 25 år och har sparat ihop en del via pensionsförsäkringar.
Hur hittar jag bästa hjälpen för att få svar på när det är lämpligt att ta ut pensionsförsäkringen?
Jag undrar till exempel om jag bör spara vinsten i bolag för att ta ut senare. Jag vill ha hjälp av någon oberoende som inte svarar på ett sätt som bara gynnar den bank eller dylikt som vederbörande jobbar för.

När du frågar oss på Driva Eget har du kommit rätt för vi är oberoende och tänker endast på läsarnas bästa. Vi har skrivit mycket om detta ämne i Driva Eget och på driva-eget.se/
pension och driva-eget.se/jobbskatteavdrag.

Det går att ta ut från privata pensionsförsäkringar från det att man är 55 år. Grundrådet är att man ska börja så tidigt som möjligt och i stället dra ned på lönen från sitt företag innan man fyller 66 år.

När man är i 60-årsåldern och har ett aktiebolag är det bra att minska på lönen från bolaget och i stället skatta av lite mer med bolagsskatt. Dessa pengar plockar man sedan ut som lön från och med det år man fyller 66 år eftersom jobbskatteavdraget då höjs och de sociala avgifterna sänks till 10,21 procent. På de första 100 000 kronorna av lönen blir skattesänkningen då hela 20 000 kronor.

Eftersom det inte blir något jobbskatteavdrag på pensionsuttag är det bättre att leva på pension än på lön före fyllda 66 år. Så du är inne på rätt spår när du skriver om att spara bolagsvinsten till senare.