Ska jag hyra ut mig själv?

Anders Andersson

Publicerades: 12 april, 2012

Jag är plåtslagare och jobbar just nu på ett företag för 175 kr i timmen. Nu funderar jag på att starta företag och låta mitt företaget hyra ut mig till min arbetsgivare. Detta eftersom min firma då får 350 kr i timmen.

När jag räknar på det verkar det som om jag skulle tjäna på det. Dessutom är jag 22 år gammal och har läst att det då är lägre egenavgifter, vilket skulle innebära en ännu större skillnad. Tycker ni att jag ska bilda företag i stället för att gå som anställd?

För att du ska kunna göra det krävs att du verkligen har en egen självständig verksamhet med egna verktyg och tar eget ansvar för skatter och avgifter. Det är du som är din egen arbetsgivare, och du ska kunna arbeta åt andra uppdragsgivare, även om du i början ska kunna ha en enda. Du måste skaffa F-skattsedel.
Rent ekonomiskt är det mycket bättre att du fakturerar 350 kr i timmen från en egen firma än att få ut 175 kr i timmen som anställd. Om du jobbar 40-timmarsvecka kan du då fakturera 56 000 kr på en månad. Skriv in det beloppet i denna kalkyl: www.driva-eget.se/fakturaellerlon.
Du ser då att detta motsvarar en inkomst som anställd på hela 283 kr i timmen. Då har vi tagit hänsyn till att du som egenföretagare inte har semester och själv måste betala in 15, 07 procent i egenavgifter, nästan häften av det normala, eftersom du är under 26 år.
Även om du får en del högre kostnader för exempelvis verktyg och bokföring verkar det vara klart lönsamt för dig at vara din egen. Men tänk på att du då inte har någon anställningstrygghet.