Vilken ränta kan jag ta av mitt bolag?

Cecilia Gunne

Publicerades: 9 september, 2012

Mitt företag behöver kapital och banken säger nej. Så därför tänker jag låna ut mina privata pengar till mitt AB. Men hur mycket kan man ta ut i ränta av sitt företag om man lånar ut pengar till det? Hur många procent är möjligt?

För att räntan inte ska räknas som förtäckt utdelning eller lön till dig ska räntan vara marknadsmässig. Om du tar ut för hög ränta kommer den del som överstiger marknadsmässig ränta att antingen behandlas som lön och belastas med arbetsgivaravgifter eller behandlas som utdelning.

Vad som är marknadsmässigt är svårt att avgöra för just fåmansbolag. Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett rättsfall godkänt att statslåneräntan plus 3 procentenheter tas ut. Med en statslåneränta på 1,4 procent kan man alltså få en ränta på 4,4 procent som bara kapitalbeskattas med 30 procent hos dig och är avdragsgill i bolaget.

Detta är ett av de absolut mest skatteeffektiva sätten att få ut medel ur sitt bolag eftersom det inte blir någon dubbelbeskattning. När du tar ut utdelning med 20 procents skatt hos dig har ju bolaget först betalat 26,3 procents skatt på vinsten. Den sammanlagda skatten på sådan utdelning blir då 41 procent av bolagets inkomst, medan den bara blir 30 procent när du tar ut ränta.