Expansionsfond eller periodiseringsfond?

Anders Andersson

Publicerades: 29 mars, 2010

Vad är det egentligen för skillnad, i praktiken, mellan periodiseringsfond och expansionsfond? Är det olika skatteregler eller återföringsregler ? vilken är bäst helt enkelt? Och om jag lägger pengar i dessa fonder, vad händer när jag går i pension, eller om jag skulle avlida?

Med periodiseringsfond kan du avsätta upp till 30 procent av vinsten. Det du avsätter måste tas upp till beskattning efter sex år. Detta betyder i praktiken att du kan få skattekredit, räntefritt i enskild firma och handelsbolag, men ränta för aktiebolag.

För det som avsätts till expansionsmedel betalar du 26,3 procent i skatt direkt. Du väljer när du tar upp pengarna till beskattning och betalar då inkomstskatt och sociala avgifter med avdrag för de 26,3 procenten som du tidigare betalat.

Oftast är det bäst att börja med att avsätta mesta möjliga till periodiseringsfond och sedan en del till expansionsfond, kanske så att den skattepliktiga inkomsten sänks till strax under brytpunkten för statlig skatt, 380 200 kr för 2009.

Full skatt tas alltid ut till sist även efter ett dödsfall. Att göra stora avsättningar åren innan man fyller 66 år kan vara smart. Pengarna kan då tas ut i lön i år efter år. Om man arbetar i företaget räknas inkomsten som aktiv näringsverksamhet och det blir då jobbskatteavdrag, som är särskilt fördelaktigt för pensionärers inkomster upp till 100 000 kr. De sociala avgifterna är också lägre, endast 10,21 procent.