Försvinner betalningsanmärkningen i nytt bolag?

Anders Andersson

Publicerades: 15 juni, 2010

Jag har en schaktfirma som jag driver som enskild firma. Förra året fick jag en betalningsanmärkning genom rent slarv. Detta enda misstag förföljer mig. Nu har jag fått förfrågningar om ett större jobb som kräver så stora investeringar så att jag behöver banklån. Men banken säger nej och hänvisar till betalningsanmärkningen.

Jag funderar nu på att köpa ett bolag som har fin historik och lägga det nya uppdraget i bolaget. Då när det inte finns någon betalningsanmärkning borde det väl gå lättare att få lån?

Att bilda ett nytt aktiebolag kommer tyvärr inte att lösa problemet. När man räknar på kreditvärdigheten i ett företag tittar man inte bara på själva bolagets historik och ekonomi. Även  styrelseledamöternas  bakgrund granskas ?  och då dyker tyvärr din betalningsanmärkning upp.

Men ge inte upp. Gå till din bank och berätta ärligt hur intäkterna i ditt företag ska komma in och hur du ska amortera av ditt lån. Att bland in privata bostäder och borgen från släktingar som säkerhet ska man försöka undvika, men ibland kan det ändå vara en utväg.
Om din bank ändå fokuserar på ditt misstag med betalningsanmärkningen tycker jag att ska byta bank och gå till någon som är mindre stelbent.

Det är inte en sådan här sak som avgör om aktiebolag eller enskild firma är bäst för dig. Det finns fördelar och nackdelar med båda företagsformerna. Skaffa dig information om det här: www.driva-eget.se/bolagellerfirma. Fundera sedan noga över hur du ska göra.