Hur får jag ordning på mina kvitton?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 28 augusti, 2014

 • Jag är en av två delägare i ett litet företag. Flera gånger i veckan representerar jag på krogen och gör inköp för företagets räkning. Jag betalar med privata pengar och skriver sedan räkning till företaget. Men jag är ingen ordningsmänniska och slarvar så lätt bort kvitton eller glömmer att redovisa utlägg. Dessutom får jag problem med min egen ekonomi eftersom jag måste ligga ute med företagets pengar. Hjälp mig att hitta ett smart system för hur jag bäst gör.

  Det finns en bra lösning på båda dessa problem:

  • l Skaffa dig ett kreditkort privat som du bara använder för företagets inköp. Kortavgiften bör då ditt företag betala. Det ska vara ett kort där du varje månad får en faktura med en specifikation över utgifterna under månaden. Sådana har exempelvis Eurocard, Mastercard och Visa.
  • l När du får den skriver du räkning till ditt företag och bifogar kvitton för allt som specificeras.
  • l Lagom när fakturan förfaller till betalning har ditt företag förmodligen hunnit betala din räkning. Du har därmed inte behövt ligga ute med några pengar och inga utlägg blir bortglömda.

  För att du inte ska slarva bort något kvitto och direkt kunna notera vad kvittot gäller, exempelvis namnet på dina representationsgäster, kan du ladda ned Driva Egets app Mobila kontoret. Den innehåller en tjänst där du enkelt fotograferar av kvitton direkt när du får dem i handen, noterar vad det gäller och mejlar dem till dig själv.