Hur ska sambon kompenseras?

Johan Reberg

Publicerades: 18 november, 2010

Jag och min bror driver ett familjeföretag ihop. Jag är sambo och min bror är gift. Eftersom vi jobbar väldigt mycket ”offrar” våra respektive sina karriärer för att företaget ska kunna fungera.

De jobbar deltid, vilket innebär mindre lön och pension. Det är ju ett problem för dem om förhållandena skulle spricka, och de vill därför få en ägarandel i företaget. Hur löser vi detta bäst?

Olika regler gäller för dig som sambo och för din bror som är gift. Enligt sambolagen ingår inte företaget i bodelningen vid en eventuell skilsmässa. En lösning kan då vara att ni skriver över något annat som ni äger tillsammans på sambon, till exempel bostaden. På så sätt skapar ni en säkerhet för henne i fall att förhållandet skulle ta slut.
Som gift ingår däremot bolagets värde i det som ska delas upp vid en skilsmässa. Själva bolaget ingår alltså inte, men däremot värdet av det. Så din brors fru har säkerhet på det sättet.
Att låta era respektive äga en del av företaget kan skapa problem för hur företaget ska drivas i framtiden. Därför kan det vara en bra idé att upprätta ett kompanjonsavtal inom företaget, där ni skriver att båda ska upprätta ett äktenskapsförord som anger att företaget ska vara enskild egendom.