Kan bolaget ägas med kapitalförsäkring?

Cecilia Gunne

Publicerades: 18 november, 2010

Jag har ett AB som jag varje år plockar ut utdelning ur. Nu funderar jag på att lägga in mina aktier i bolaget i en kapitalförsäkring för att på så sätt slippa beskattning på utdelningen. Kan man göra så?

Nej, det går inte att överlåta sina aktier i ett fåmansbolag till en kapitalförsäkring – domstolar har i ett flertal fall underkänt ägande av fåmansbolagsaktier via kapitalförsäkringar.
Om du vill minska på dubbelbeskattningen av dina bolagsmedel, och är duktig på att placera pengarna, kan du däremot låta ditt aktiebolag köpa en kapitalförsäkring och förvalta bolagets pengar på det viset.

För att det ska löna sig krävs dock att investeringarna avkastar mer än ca 3,5 procent per år. Kapitalförsäkringen är ju inte helt skattefri. Ur försäkringsmedlen tas ca 1 procent per år i så kallad avkastningsskatt. Du bör även räkna med att det i vissa fall finns kostnader för själva försäkringen, och att fonder och depåer där medlen placeras kan medföra förvaltningskostnader.

Glöm inte heller att i en kapitalförsäkring kan du inte göra avdrag för eventuella förluster du gör genom dina investeringar.