Kan företaget bygga hus på min tomt?

Peter Nilsson

Publicerades: 19 oktober, 2012

Jag har ett företag som behöver en verkstad och ett kontor. Jag har tidigare hyrt det, men har nu insett att jag skulle kunna bygga en verkstad med kontor på min stora tomt. Men får mitt bolag bygga hus på min privata tomt?

Jag förstår att jag kan bygga huset privat och sedan hyra ut det till företaget, men jag har inte de pengarna i min privata ekonomi. Företaget skulle däremot ha råd med det.

Det här är en svår fråga och det gäller för dig att vara på den säkra sidan. Bolaget kan rent praktiskt hyra mark av dig och bygga ett hus på marken, förutsatt att bygglov finns.
Problemet är att bolaget då betalar för något som höjer värdet på din privata egendom, och då kan det bli tal om förmånsbeskattning. Och om du som anställd i ditt eget bolag får en förmån som kanske är värd 100 000-tals kronor, så kommer det att bli dyrt med höga skatter och sociala avgifter på hela förmånen.
Flera fall i Kammarrätten säger att det är så för tillbyggnader av en befintlig fastighet. Det är lite mer oklart hur det fungerar i ett fall där bolaget bygger en helt ny byggnad, men jag vill höja ett varningens finger för hur det eventuellt kan sluta.
Det bästa vore om du kunde få stycka av en bit av din tomt och sälja den till företaget. Då är problemen ur världen. Eventuellt kan det också fungera med arrende, men det måste du undersöka med experter först.