Kan jag bygga friggebod åt företaget?

Ebba Arnborg

Publicerades: 9 december, 2014

Jag äger och bor i en villa på landet och mitt bolag har kontor i bostaden. Men det börjar nu bli trångt där. Jag funderar därför på att bygga ett litet hus (typ friggebod/Attefallshus) på tomten och hyra ut det till mitt AB som kontor.

Hur bestämmer jag hyresnivån och hur blir det med skatten? Kan jag belasta mitt bolag med extra kostnader för att exempelvis dra in bredband?

Om du bygger detta för privata pengar och därmed höjer värdet på din fastighet kan ditt bolag betala dig en hyra för huset. Denna hyra måste vara marknadsmässig, så mycket som du skulle ha betalat om du i stället hade hyrt huset av din granne.

I din privata deklaration deklarerar du hyres­inkomsten med 30-procentig kapitalskatt. Den som får hyra av eget bolag får dock inte göra de avdrag för uthyrning som man i andra situationer får göra.

Bredband och annat som du skaffat enbart för företaget kan ditt bolag dra av. Även uppvärmning och andra driftskostnader som gäller huset dras av i bolaget.

Ett alternativ är att bolaget bekostar bygget av huset. Det kan komplicera en framtida försäljning av fastigheten, men be om experthjälp för att räkna på om inte det alternativet ändå är bäst i din situation.