Lurad av Minadressandring.se

Ebba Arnborg

Publicerades: 10 februari, 2015

Jag skulle hjälpa min gamla mamma att flytta och gick in på nätet och hamnade på minadressandring.se. Jag fick sedan hem Skatteverkets blankett för adressändring – som är kostnadsfri att använda – och en faktura på 495 kronor. Vad ska jag göra?

Söker du på adressändring på Google så hamnar Min Adressändring överst som sponsrad länk. Det är samma tjänst som adressavisering.se, som Driva Eget varnade för 2014. Samma person, som förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret bland annat för försök till grovt bedrägeri, har registrerat såväl adressavisering.se som minadressandring.se.

Några detaljer har ändrats i ”erbjudandet”. Bland annat har du inte längre valet att få Skatteverkets blankett kostnadsfritt skickat till dig, utan du måste samtidigt beställa vad de kallar ”säker adressändring”:

”Säker adressändring är en tjänst för personer som är folkbokförda i Sverige. Tjänsten innehåller bevakning av dina personliga uppgifter i myndigheternas register. Varje vecka sker en manuell systemuppdatering där du kommer att få ett direkt meddelande via e-mail när någon uppgift om dig förändras”.

Precis som tidigare lämnar du ut dina personuppgifter över en okrypterad (det står inte https i webbläsarens adressfält) anslutning som kan avlyssnas på vägen. Vilket företag som står bakom sidan anges till skillnad från adressavisering inte, och den enda kontaktuppgiften är ”Johan Karlsson, PR & Information Manager” med e-postadressen johan@minadressandring.se. Däremot framgår på fakturan du fått att den ska betalas till företaget Sydmetod AB, som också är företaget bakom numera släckta adressavisering.se.

– Man ska tänka sig för ordentligt innan man lämnar personliga uppgifter till företag man inte känner väl, sade kommissarie Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter om Adressavisering. Om företaget är allmänt oseriöst eller har dålig datasäkerhet kan personuppgifterna hamna i fel händer och vålla skada. I värsta fall kanske till och med leda till att man blir id-kapad, menade han.

Som privatperson har du ångerrätt på 14 dagar. Men oavsett detta anser jag att du bör bestrida fakturan eftersom Min Adressändring uppgett vilseledande uppgifter. På sajtens förstasida står nämligen att ”Min adressändring har som uppdrag att verkställa och bevaka ändringar i folkbokföringen”. Det är lätt att därmed tro att det handlar om ett officiellt myndighetsuppdrag, men det är inte sant.

Skatteverket gick efter uppmärksamheten kring Adressavisering ut och förtydligade att ”eftersom det är Skatteverket som har hand om folkbokföringen i Sverige är det till oss du anmäler din flytt”. Läs mer här.

Till Konsumentverket har Min Adressändring anmälts sju gånger i år, bland annat för vilseledande marknadsföring och vilseledande prisinformation.