Måste jag betala extra TV-avgift?

Ulrika Wendt

Publicerades: 29 februari, 2012

Jag har en enskild firma där jag hyr ut två hus till turister under sommarhalvåret. I dessa finns det TV-apparater, och jag betalar TV-licens för dem. Men nu vill dessutom SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, att jag ska betala 429 för ett halvår till dem för musikanvändning via TV. Har SAMI verkligen rätt att kräva mig på denna avgift?

Det stämmer att du som stuguthyrare har en skyldighet att betala avgifter till både SAMI och Radiotjänst om du har TV i din uthyrningsverksamhet.
Avgifter till SAMI är en del av inkomstkällan för musiker och artister som har medverkat på en inspelning som sedan används offentligt.
Artister kan inte förbjuda att den musik de har medverkat i spelas via radio, TV eller CD på ett hotell eller i en butik. Men de har ju samtidigt rätt att få betalt. En stor del av de program som sänds i TV innehåller inspelad musik, även om lysnaren inte alltid är medveten om detta.
Men beloppet 429 kr per halvår låter högt. Avgiften för år 2012 är 1,31 kronor per uthyrd natt. Har du två stugor uthyrda under tre månader blir din avgift till SAMI cirka 236 kr för hela året. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss eller gå in på www.sami.se.

Ulrika Wendt, jurist, SAMI