Ska jag fyllnadsbetala?

Anders Andersson

Publicerades: 12 maj, 2009

När jag deklarerade upptäckte jag att jag skulle få 40 000 kr i kvarskatt. Jag har ännu inte gjort någon fyllnadsinbetalning som jag brukar. Bör jag göra det? Ska jag i så fall betala in allt för att helt slippa kvarskatt? Det kom tydligen någon lagändring kring detta nyligen.

Räntan som staten tar ut på väntad kvarskatten efter årets deklaration tas ut efter hur stor basräntan är – och  den är beroende av statens upplåningskostnad. Denna kostnad avrundas nedåt till jämna heltal. Därför sattes den till noll från den 1 april.

Men när finansministern förstod det blev han rädd för att inte få in skatt tillräckligt snabbt. Så därför har han nu infört en ny lag som säger att räntesatsen blir högst 1,25 procent, vilket motsvarar 1,8 procent i avdragsgill ränta.

Men detta gäller inte förrän från den 1 juni i år och endast den del som ligger över 30 000 kr. Till dig och alla andra ger jag därför nu dessa råd:

  • Den som efter årets deklaration ser att kvarskatten blir lägre än 30 000 kr gör bäst i att vänta med att betala skatten till den 12 mars 2010, om inte basränta stiger drastiskt innan dess.
  • Den som väntar en högre kvarskatt bör du kring den 1 juni betala den del som ligger över 30 000 kr om du har pengar tillgängliga och räknar med att få mindre än 1,8 procent i ränta på pengarna. Men det lönar sig knappast att låna för att kunna betala. Om du kan bör du alltså betala in 10 000 kr den 1 juni.