Ska jag starta hobbyverksamhet eller firma

Samuel Karlsson

Publicerades: 23 mars, 2017

Hej! Jag vill starta eget som fransstylist. Jag kommer att ta ett pris på cirka 500 kronor per kund. Jag studerar och har ett extrajobb redan, vill dock ha detta vid sidan om för en kul grej. Min fråga är om det är en enskild firma jag ska starta eller om det är en hobbyverksamhet? Jag förstår inte skillnaderna. Sedan undrar jag också vad skatten och momsen blir? Säg att jag har 10–15 kunder i månaden.

Hej! Vad kul att du vill driva en egen verksamhet! Oavsett om du vill göra det som hobby eller i enskild firma måste du skatta för den vinst som du kan tänkas göra. Skillnaden är i hur du redovisar den till Skatteverket – som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet.

Det finns inga exakta gränser för när det ena eller andra gäller. Men för att det ska räknas som hobby ska du uppfylla tre kriterier: det ska inte vara din huvudsakliga syssla, du ska göra det på fritiden och du ska göra det utan vinstsyfte. Nu kan man göra vinst ändå, men tanken är att en hobbyverksamhet ska handla om enstaka uppdrag. Jag gissar att Skatteverket tycker att 10–15 uppdrag/månad är mer än så. Alltså är mitt råd att du startar enskild firma.

Det är lite svårt att säga exakt hur hög skatten blir eftersom vi inte känner till dina omkostnader. Men eftersom du räknar med intäkter över 30 000/år måste du registrera dig för moms.

Säg att kunden ska betala 500 kronor, då får du först räkna bort 100 kronor för moms (25 %). Därefter drar du av dina omkostnader. Av resterande summa ska du betala 28.97 procent i egenavgifter. Då har du din lön, som sedan ska beskattas beroende på komunalskatten där du bor. Lycka till – och läs mer på: driva-eget.se/hobby.