Vad gör jag när pensionsförsäkringen försvinner?

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 8 juli, 2015

Jag har haft en enskild firma i åtta år som gått så bra att jag kunnat ta ut lön på upp till 40 000 kronor i månaden efter skatt.  Hittills har jag sparat 3 400 kronor i månaden i pensionsförsäkring.

Vad gör jag nu när reglerna ändras? Ska jag gå över till en ISK-försäkring?  Jag är inte intresserad av att hålla koll på aktier eller liknande utan vill bara få en så säker och hög pension som möjligt.

Du tänker förmodligen på att bara 1 800 kronor får dras av i pensionsförsäkring i år och att avdragsrätten försvinner helt nästa år. Men observera att detta endast gäller privatpersoner. Du och andra som har inkomst av aktiv näringsverksamhet får dra av 35 procent av inkomsten även i fortsättningen.

Jag brukar skriva att pensionsförsäkringar inte är så bra som många tror, trots avdragsrätten. För aktiebolag är det ofta bättre att investera det beskattade kapitalet i en kapitalförsäkring.

Men en enskild firma får inte placera avsatta pengar i annat än bankkonto. För att komma åt fonder är då pensionsförsäkring en rätt bra lösning, särskilt om du har en inkomst över brytpunkten (443 300 kronor i år) och då kan dra ned inkomsten med pensionsförsäkring.