Värden blåste mig på kontraktet

Samuel Karlsson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 13 juni, 2017

Jag har blivit lovad, både muntligt och i skrift, en lokal i flertalet veckor nu, men hyresvärden har skjutit upp påskrivning av kontrakt under en 14-dagarsperiod. Jag har haft mer eller mindre daglig kontakt med denne och det har inte yttrats ett ord om att det skulle vara några problem. Tvärtom har jag blivit uppmuntrad av hyresvärden att fortsätta skapa mitt företag och försöka ha så mycket klart som möjligt tills ”hon som ska skriva kontrakt med mig” är tillbaka på jobbet.

Nu efter 14 dagar, och efter att jag har registrerat allt, skaffat alla tillstånd, beställt varor, kassasystem, försäkringar, avtal och beställt inredning säger dom att ”nej, det är någon som lagt bud på att köpa fastigheten så vi kan inte hyra ut just nu”.

Om jag kan bevisa att jag blivit lovad lokalen, både muntligt och skriftligt, men inte har ett kontrakt än, har jag någon som helst rätt till den lokalen då?

Det finns inget krav på att hyresavtal ska vara skriftliga, men det är rekommenderat att ha ett skriftligt avtal då det är enklare för parterna att kunna styrka att ett hyresförhållande föreligger samt vilka villkor som ska gälla.

I ert fall uppstår det ju problem om det inte finns något skriftligt er emellan. Eftersom hyresvärden uppmuntrat dig och haft det agerande du beskriver skulle det dock kunna tolkas som att avtal har ingåtts eller att det finns en avsikt att ingå ett hyresavtal.

Skulle det finnas något skriftligt er emellan som tydliggör avsikten att ingå hyresavtal är det självklart fördelaktigt för dig.