Varför kan inte fakturaskojarna stoppas?

Anders Andersson

Publicerades: 25 september, 2011

Liksom många småföretagare är jag irriterad över de faktutaskojare som ringer och försöker lura mig att teckna katalogtjänster och internettjänster som ibland inte existerar. Hur kan de få hålla på att skicka ut falska fakturor? Varför finns det inte lagar som stoppar dem?

Om man som privatperson vill ta tillbaka något man beställt kan man ju senare utnyttja sin ångerrätt. Varför gäller inte det också småföretag?

Jag är minst lika ilsken som du, och Driva Eget bedrivert kampanj mot detta. På facebook.com/stoppafakturaskojarna finns det också en grupp i ämnet.

Det är märkligt att konsumentskyddet med ångerrätt och annat inte också gäller för en enmansföretagare. Det beror på att samma lagar gäller för en enmansföretagare som för storföretag som Volvo och Ikea. Egna regler bprde gälla för de riktigt små företagen.

Fakturaskojarna utnyttjar denna orättvisa och ringer småföretagare för att försöka få dem att säga ja till rena blufferbjudanden. Sedan skickar de fakturor och hotar med kronofogden. Ett ja i telefon har de spelat in på band.

Mitt råd är att skicka tillbaka fakturorna och skriva ”bestrides” på dessa. Men det gäller att kunna visa när de bestreds. Det kan man göra genom att scanna in fakturan och skicka dem i ett mejl där det ju finns datum.

De blufföretag som finns på Svensk Handels varningslista stoppas hos UC, och det kan då inte bli betalningsanmärkningar.