Vilken pension bör man ta ut först?

Anders Andersson

Publicerades: 2 februari, 2009

Jag läste med intresse artikeln i förra numret om den 62-årige mannen som fick rådet att ta ut sin pension i första hand, istället för att ta ut lön ur företaget. Jag är också 62 år, har eget aktiebolag och har nu dessa funderingar:

1. Vilken pension bör man ta ut i första hand, den allmänna pensionen, tjänstepensioner som har betalats av tidigare arbetsgivare eller pensionen som kommer från mitt bolags pensionsförsäkring?

2. Har ni i beräkningarna tagit hänsyn till att lön också är pensionsgrundande? Om man minskar lönen minskar ju också den allmänna pensionen. Det sägs att den minskningen är extra stor när man minskar inkomsten mellan 60 och 65 års ålder.

1.Det viktiga är att du tar ut pension i stället för lön. Vilken pension som är bäst att ta ut först är svårt att veta. I artikeln menade vi främst pensionen från bolagets pensionsförsäkring.

Om du har en sådan med fonder kan du styra placeringen själv. Tror du att du kan få fonderna att växa kraftigt kan du ju i stället ta ut den allmänna pensionen. Om detta är bra eller dåligt beror på hur länge du lever, eftersom pensionen efter 65-årsdagen minskar varje månad fram tills du dör. Ju tidigare du börjar uttaget desto större är den minskningen.

2. Om du inte tar ut lön minskar din pensionsgrundande inkomst och därmed den allmänna pensionen, men endast den del som gäller nya pensionssystemet. Denna pensionsminskning uppvägs mångdubbelt av de fördelar som nämns i artikeln. Den extra kraftiga minskningen som du nämner gäller tjänstepensionen för anställda inom vissa avtalsområden och främst när lönen minskar mellan 60 och 62-63 års ålder.