Vilket ansvar har redovisningsbyrån?

Sandra Bringentoff

Publicerades: 29 februari, 2012

Jag har en enskild firma och lämnar iväg min bokföring till en auktoriserad redovisningskonsult. Nu har jag fått restskatt på 60 000 kr, trots att deklarationen är gjord av redovisningsbyrån och trots att jag följt alla deras inbetalningar och anvisningar. Vilket ansvar har egentligen redovisningskonsulten för att sköta sitt uppdrag? Kan jag ställa några ekonomiska krav, eller är det bara att byta redovisningsbyrå?

Även om du anlitar någon för att sköta din bokföring så är det du som är ytterst ansvarig för att bokföring den blir riktig. Det ansvaret går inte att lämna ifrån sig. Så ställ krav på din bokförare! Sköter redovisningskonsulten sitt jobb så ska uppföljningen av preliminär-skatten stämmas av kontinuerligt under året för att du ska slippa en stor restskatt i slutet av året.
Men lämnas materialet årsvis, som en enskild firma ofta gör, så kan inte en sådan avstämning ske löpande. Det är därför viktigt att du har en bra dialog med din redovisningsbyrå, så att ni kan undvika liknande missförstånd.

Sandra Bringentoff, redovisningskonsult