<![CDATA[Undvik misstagen som gör att du får nej. Foto: Getty Images]]>

6 misstag som gör att du får nobben av riskkapitalet

Ebba Arnborg

Publicerades: 4 maj, 2017

Behöver du finansiering? Missa inte chansen på grund av en dum miss. Se här vilka fällor du behöver undvika när du söker riskkapital – och hur!

Du har kämpat med din strålande idé, nu behöver du mer pengar för att förverkliga och nå ut med den – eller expandera.

Förutom banklån och crowdfunding kan riskkapital från organisationer som Almi eller affärsänglar vara möjliga sätt att få finansiering. Men, vad krävs då av dig för att du ska lyckas få kapital?

Läs också: Skaffa riskkapital – fällor och möjligheter

Det finns några viktiga saker att tänka på, enligt Lovisa Skyborn, affärsutvecklare på Science park som hjälper företag i Jönköpings län med bland annat rådgivning och finansiering. Här delar hon med sig av fällorna som kan hindra dig att lyckas få finansiering

6 misstag som du ska undvika

1. Du har dålig framförhållning
Riskkapitalbolagen vill inte känna sig stressade eller pressade, så det är viktigt att ha bra framförhållning när man ska ta in kapital. Ofta tar processerna lång tid och det är viktigt att som bolag planera för det så att man slipper visa upp en tom kassa.

2. Du har en orealistisk plan
Självklart vill riskkapitalister investera i bolag med stor potential, men det är samtidigt viktigt att visa en realistisk budget och presentera på vilka sätt du kommer att nå din budgeterade tillväxt.

3. Du försöker dölja sanningen
Mörka inte! Om du inte har en tydlig plan för vissa delar av din utveckling eller verksamhet så är det bättre att vara tydlig med det än att försöka dölja det.

4. Du visar inte hur du vill dela på risken
Riskkapitalbolag gör riskfyllda investeringar, men de vill att du ska dela risken med dem. Visa på vilka sätt du själv satsar på din idé och ditt bolag. Det kan till exempel vara att investera en del pengar själv eller att avstå från lön under den första tiden.

5. Du har en orimlig värdering
Försök att testa vilken värdering som är lämplig för just ditt bolag i den fas du befinner dig nu innan du går till potentiella investerare. I slutändan blir det ändå en förhandling, men det kan vara avskräckande för investerare om du presenterar en helt orimlig värdering.

6. Du är dåligt förberedd
Tänk igenom vilka frågor du kan komma att få och se till att ha svar på dem. Det gäller att du har tillräckligt på fötterna och har förberett dig.

Läs också: Så fixar du kapitel själv

Webb Allmi