<![CDATA[]]>

Apoteksfacket startat eget

Anders Andersson

Publicerades: 17 januari, 2009

De apoteksanställldas fackförbund  Farmacevtförbundet startar 200 småföretag nu när apoteksmonopolet upphör. En tredjedel av förbundets medlemmar vill gå från anställning till egenföretagande, ledda av Lennart Axelsson, VD för förbundets nya småförertagarorganisation.

Farmacevtförbundet har redan planen klar för hur apoteken snart ska se ut i Sverige:

  • I dag finns drygt 900 apotek.
  • Regeringen har  beslutat att hälften av dessa ska tas över andra – främst av stora internationella apoteksbolag från Tyskland, England och Norge.
  • 200 av de övriga ska tas över av småföretag, där förbundet nu vill hjälpa till.
  • Till detta kommer flera hundra nya apotek som förmodligen kommer när monopolet avskaffas den 1 juli 

Därför har Farmacevtförbundet nu bildat bolaget Farmacevtföretagarna för att hjälpa de nu anställda medlemmarna att starta eget. Bolaget ska äga en del av de nya små apoteken tillsammans med medlemmar som vill starta eget och starta en inköpsorgainsation.

Starten var under lördagen i Stockholm, men informationsmöterna fortsätter nu över hela landet. Ordförande i bolaget är Sverker Littorin, bror till landets arbetsmarknadsminister.

VD för det nya bolaget är Lennart Axelsson, som har sett hur intresset för att starta eget växer bland förbundets medlemmmar:

-   När vi frågade medlemmarna var en tredjedel intresserade av att starta eget. Det är ett större intresse än vad vi någonsin vågat hoppas på, säger han.

Men en del medlemmar som vill vara kvar som anställda undrar varför deras medlemsavagifter ska användas till att ge vissa medlemmar möjlighet att starta eget.

– Även de medlemmar som fortsättter att vara anställda drar nytta av att det på det här sättet blir fler apotek och därmed fler arbetsplatser. Och majoriteten av alla medlemmar har för tio år sedan röstat för att förbundet ska kämpa för att avskaffa apoteksmonopolet.

– Vi är nu mycket glada över att monopolet är borta och att svenska folket kommer att få en bättre apoteksservice. Pengarna som förbundet nu satsar kommer förbundet att få tillbaka när medlemmarna så småningom köper de delar av apoteken som förbundet ska äga i början, säger Lennart Axelsson.

Men kan ett färbund verkligen ha både arbetsgivare i form av småföretagare och medlemmar som är anställda?

– Inga problem. Arbetsgivarfrågorna ska inte förbundet ta sig an, säger Lennart Axelsson.

När 140 apoteksanställda under lördagen samlades på informatonsmöte var Driva Egets Anders Andersson en av föredragshållarna. Läs här några av hans råd till den som ska starta eget.