<![CDATA[]]>

Dags att höststäda företaget

Camilla Björkman

Publicerades: 27 april, 2010

Det är inte bara kontoret som behöver en städning inför den nya säsongen – även ditt företag bör rensas upp ibland. Resultatet kan bli både mer pengar, fler kunder och en gladare företagare. Här är fem enkla sätt att röja upp.

1. Dina nätuppgifter
Se till att det är lätt för dina kunder att hitta dig. Börja med att (gratis) uppdatera söksajterna Hitta.se och Eniro med uppgifter som hemsida och företagspresentation – det glömmer många. Gå även in och lägg till ditt företag (gratis) på Google Maps – det gör du här.

2. Din kommunikation
Från din hemsida till dina visitkort – allt är ett fönster till ditt företag. Det gäller därför att dessa utstrålar vad du vill att ditt företag står för. Gör en marknadsundersökning bland tio kompisar och släktingar och be dem utvärdera alla dina kommunikationsmedel.

Nätverksexperten Katarina Widoff tipsar om ett enkelt sätt att uppdatera ditt visitkort: Lägg till en slogan eller en kort förklaring som berättar vad du kan hjälpa andra med. Tänk prestigelöst istället för i flashiga titlar. Till exempel: ”Olle Olsson, hjälper dina säljare att sälja mer” istället för bara ”säljcoach”.
– Det påminner andra i efterhand om varför de ska kontakta dig, säger hon.

Glöm inte att ta ett grepp om din hemsida och dina sociala medie-kanaler. Här är 6 smarta steg för att maxa din webbnärvaro i höst!

3. Dina kostnader
Se över dina utgifter – kanske har du kostnader som du aldrig tänkt på att ifrågasätta. Ofta är det mycket lättare att skära ner på dessa än att öka intäkterna och på så sätt förbättra resultatet. Några exempel på kostnader som kan gå att skära ner på genom att hitta billigare alternativ är att:

  • Byta försäkringsbolag
  • Byta teleoperatör
  • Byta elbolag
  • Sänka lånekostnaden

Knepen: Läs här hur du sänker dessa kostnader.

4. Dina surdegar
Kundaffärer att följa upp, administrativt arbete eller ett jobbigt samtal – säkert har du gamla surdegar som du skjuter på morgondagen. Dessa tar energi, så gör dig av med dem en gång för alla.

Skriv ner surdegarna på ett papper, uppskatta hur lång tid varje uppgift tar och avsätt tillräckligt med tid för dem en eftermiddag eller heldag.

Läs mer: Experten: så blir du dubbelt så effektiv.

5. Din dator
Gör en rejäl städning i din dator. Rensa bort mail du inte behöver. Sortera de du vill ha kvar i mappar med tydliga namn. Snabba upp datorn genom att rensa bort onödiga program och se till så att så få som möjligt startas när du kör igång den.

6. Dig själv
Du är ditt företag och ditt företag är du – framförallt som småföretagare. Därför gäller det att du utstrålar vad du vill att företaget ska signalera.
– Det du har på dig skickar ut signaler till andra om vem du är. Det sätter automatiskt igång tankar och känslor hos andra som genast bildar sig en uppfattning om dig utifrån dina kläder, säger säljcoachen och författaren Ulla-Lisa Thordén i denna artikel.

Läs mer: 5 enkla steg för att rivstarta säljhösten

Uppdaterad: 2016-08-16