<![CDATA[]]>

Det vill Annie Lööf göra för småföretagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 26 september, 2011

Att ersätta Jante med ”kunna själv” och använda företagsamhet för att skapa en hållbar ekonomi – det lovade Annie Lööf under sitt första partital i lördags. Driva Eget har kartlagt var Centerns nya partiledaren står i småföretagarfrågor.

När Centerns nya partiledare Annie Lööf talade på partistämman på lördagen i Åre presenterade hon ett parti som ska satsa på grön politik och att ta hand om de allra mest utsatta:

– Sverige behöver en vitamininjektion, ett tydligt liberalt ledarskap som både skapar förutsättningar för människor att växa och satsa och som visar en solidarisk och värmande politik för de allra mest utsatta. Det ledarskapet vill jag tillsammans med hela Centerpartiet anta.

Därefter lyfte hon fram tre samhällsutmaningar där hon menar att Centerpartiets röst måste bli starkare.

  • Att ersätta Jante med ”Kunna själv”.
  • Att ersätta utanförskap med solidarisk grundtrygghet.
  • Att använda företagsamhet och teknik för att skapa en hållbar och långsiktig ekonomi.

Uppmuntrar grönt företagande
I talet berättade hon om två personer som på olika sätt startat företag, för att ”kunna själva”. Ett exempel var småföretagarna Malin och Ulf som sagt upp sig och startat ett företag som designar, marknadsför och säljer solcellslösningar.

– Det måste vara tillåtet, accepterat och uppskattat att både tjäna pengar och samtidigt rädda världen. Att få bedriva en verksamhet och att satsa på sin affärsidé, försörja sig själv och andra och samtidigt bidra till ett bättre klimat, sa Annie Lööf och rev ner applåder när hon sa att Centerpartiet inte bara ska vara alliansens gröna röst – utan även Sveriges.

Hon poängterade att även om det redan finns många gröna företag – skogsföretag, matföretag, energiföretag och teknikföretag – behövs fler.

– Fundamentet i en växande hållbar ekonomi är ett myller av gröna företagare, grönt entreprenörskap och grön efterfrågan hos oss människor.

Fortsätter Mauds linje
Den småföretagarlinje Maud Olofsson har drivit verkar Annie Lööf vilja fortsätta. I Centerns stämmobeslut står bland annat att man ska prioritera fortsatt nedsättning av arbetsgivar- och egenavgifter för företag och att stegvis sänka den statliga inkomstskatten. Man vill även införa rit-avdrag för IT-tjänster i hemmet.

I en intervju med tidningen Affärsvärlden lyfter Annie Lööf upp de problem som finns med att driva företag i Sverige idag.

– Det är därför det pågår ett febrilt arbete att sänka regelbördan. Det är därför Centerpartiet har drivit sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter i varenda budgetförhandling. Det är därför vi tittar på modeller att bygga ytterligare broar mellan näringsliv och småföretagande, genom att satsa på skola, yrkeshögskola och liknande satsningar som handlar om kompetensutveckling, säger hon till tidningen.

Hon vill också fortsätta arbetet med att reformera Lagen om anställningsskydd (LAS) i de mindre företagen, vilket hon menar krävs för att skapa fler arbetstillfällen.

”Ljus framtid”
På stämman gav Annie Lööf även en känga till de som hävdar att Centerpartiet är på väg utför:

– Tro inte på domedagsprofeterna som vill räkna ut oss gång på gång. Centerpartiet har en ljus framtid. Inte för att vårt parti är ett självändamål, utan för att våra värden och idéer är nödvändiga för Sverige och bär in i framtiden. Sverige behöver Centerpartiet – mer än någonsin.

Här kan du se hela Annie Lööfs tal på partistämman i helgen.