<![CDATA[]]>

Driv företaget som Zlatan spelar boll

Gustaf Brickman

Publicerades: 21 juni, 2012

Zlatan Ibrahimovic är en symbol och ett exempel på att det är okej att göra något bra och faktiskt vara stolt över det. Och att det i själva verket kan vara en nyckel till framgång. Gör som Zlatan och bli en bättre företagare – här är entreprenörskapsbloggaren Christian Rudolfs bästa tips.

Var den du är

I sin bok Jag är Zlatan berättar han om när han i en ny klubb och i en ovan situation valde att inte ta plats. Han anpassade sig efter alla andra, spelade på tilldelad position och försökte göra alla till lags. Men det är inte Zlatan. Så fort han insåg att han inte var sig själv bytte han stil – och framgångarna kom direkt.

Våga ta plats

Som entreprenör, precis som punktmarkerad anfallare på elitnivå, får man väldigt lite svängrum. Intressenterna är många, och alla vill påverka hur du driver ditt företag. Får du inte tillräckligt med utrymme – skapa utrymme. Vässa armbågarna och våga ta den plats du behöver.

Använd Kaizen-metoden

Kaizen är en japansk metod som går ut på att ständigt sträva mot förbättring. Redan som barn var Zlatan helt inställd på att hela tiden förbättra sin teknik och bollkontroll. Precis på samma sätt måste du arbeta för att hela tiden göra ditt företag och ditt företagande lite, lite bättre varje dag.

Välj dina vänner med omsorg

Vilka vill du egentligen umgås med? Vilka måste du umgås med? Och hur mycket ska du låta dem påverka dig? Precis som Zlatans manager Mino Raiola spelat en stor roll för honom, behöver också du personer du kan lita på som ser till ditt bästa.

Och precis som Zlatan alltid har vetat när det varit dags att byta lag och gå vidare, måste du också kunna se när det är dags att förnya och utveckla din bekantskapskrets – så att du inte fastnar med en bunt nejsägare eller bakåtsträvare.