<![CDATA[]]>

”En tydlig signal från min sida”

Camilla Björkman

Publicerades: 30 september, 2011

När Centerpartiets Annie Lööf på torsdagen tog över som näringsminister passade hon på att charma företagarna: ”Företagande är för mig grunden för Sveriges välstånd och framåtskridande”, sa hon och lyfte fram minskad byråkrati för företagen och mer statligt riskkapital till entreprenörer som kärnfrågor.

På torsdagen tog Centerpartiets nya ledare Annie Lööf över som näringsminister och utsåg EU-parlamentarikern Lena Ek till miljöminister och Anna-Karin Hatt till it- och energiminister.

Samtidigt får Maud Olofsson och Andreas Carlgren gå.

Många trodde att Annie Lööf skulle bli miljöminister och hennes nya post kom som en överraskning. På frågan varför hon valde näringsministerposten passade Annie Lööf på att charma småföretagarna:

– Detta är naturligtvis en tydlig signal från min sida. Jag vill att företagsamheten skapar nya möjligheter för Sverige. Innovationskraft, entreprenörskap och företagande är för mig grunden för Sveriges välstånd och framåtskridande, sa hon.

Hon fortsatte med att säga att företagsamhet och teknik är en viktig drivkraft att skapa en långsiktigt hållbar ekonomi:

– Och att stärka den enskilde företagarens villkor är dessutom en självklar del i grundsynen där man sätter människor framför systemen.

Hon tog upp att snabbväxande företag måste få tillgång till riskkapital och att hon ska fortsätta jobba för att regelkrånglet ska minska.

– Men det finns oerhört mycket möjligheter, spännande saker som redan idag är igång på näringsdepartementet: turism, unga innovationer, kvinnor som driver företag. Och det ska bli oerhört spännande att i eftermiddag få gå till departementet och sätta mig in i alla de delar som man arbetar med.

Men på frågan om hur företagens villkor kan stärkas blev svaret:

– Det är en fråga som jag kommer att återkomma till.

Maud Olofsson tycker att det känns både skönt och vemodigt att lämna sin post efter fem år som minister och har inte bestämt vad hon ska göra nu.

– Jag har i tio år jobbat lite mer än vad som är sunt, jag vill reflektera, ha tid för eftertanke, träna och göra skogspromenader, säger hon till Dagens Industri.

HÄR kan du se ett webbklipp från presskonferensen på regeringens hemsida.