<![CDATA[Eva uppfann ett unikt fiolstöd – nu är idén kopierad.]]>

Eva fick sin uppfinning kopierad – av en kund

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 13 mars, 2017

Vad gör man om man får sin uppfinning kopierad? Ja, man ger inte upp i alla fall. Åtminstone inte om man är en David mot Goliat-kandidat. Här är uppföljningen om när Eva fick sina fiolstöd kopierade.

I årets första nummer av Driva Eget skrev vi om fiolläraren Eva Belvelin i Sigtuna. Hon har uppfunnit ett fiolstöd som gav henne en nominering till Driva Egets David mot Goliat-pris.
Eva har med envishet och engagemang fått ut sitt stöd hos återförsäljare runt om i världen, men berättade också att en stor amerikansk grossist, Shar Products, hotat med att kopiera stödet.
Shar hade till slut ändå valt att köpa in Evas stöd, så hon hoppades att hotet var historia.

LÄS OCKSÅ: Därför nomineras Eva till David mot Goliat-priset

Men snart efter publiceringen visade det sig att grossisten gjort verklighet av det och lanserat en betydligt billigare kopia. Evas stöd hade dessutom tagits bort ur webbshopen.
Eva hörde av sig till grossistenen. Vd:n konstaterade krasst att han kunde tjäna på att ha ett lika dant stöd med eget varumärke i stället. Men Evas stöd kom tillbaka i webbshopen efter påstötningen.
– Han kopierade alltså min idé och mitt material och lanserade produkten samtidigt som jag skänkt honom 3 000 stöd värda en halv miljon kronor, som han skulle skicka ut till sina 1 000 bästa musikhandlarkunder. Nu vet jag inte vad han gjort med mina stöd – om han slängt dem eller om han säljer dem, säger hon.

Eva berättar att vd:n tidigare förhört sig noga om hennes material i stödet – var hon köpt det, vad hon betalat och så vidare. Han ville ha en öppen dialog när de gjorde affärer ihop.
– Men jag hade i bakhuvudet att informationen kunde missbrukas, så jag sa inte vilken fabrik som gör mitt material. Det ser ut som en bit cellgummi, men det är ett unikt material, säger Eva.

Nu skulle nog andra uppfinnare gett upp.
– Nej, nej! Det här har snarare gett mig ännu mer energi, säger Eva.
Hon kontaktade en ännu större amerikansk grossist, med gott rykte i branschen, för att be om råd.
– Vd:n där berättade att det här inte är första gången han hört historier som min. Shar tar in produkter, ser hur de säljer och gör sedan kopior, säger Eva, som nu hoppas att den nya kontakten ska bli grossist för hennes produkter i stora delar av världen. Ett kontrakt som Shar Music ville ha (till väldigt dålig ersättning), men som Eva inte var beredd att skriva då.

notbok_cdDessutom har hon kontaktat sina viktigaste grossister i Europa och Japan för att göra dem uppmärksamma på kopian. Deras stöd är viktigt.
– Hela den här affären har också gjort att jag jobbat ännu hårdare med mina notböcker. Den första kommer ut i USA nu och jag hoppas att man kommer att göra kopplingen mellan mina stöd och mina böcker. Att det ska skapa trovärdighet.

Precis när den första intervjun gjordes fick Eva ett samtal från Hollywood. Kunde Eva lära en Hollywoodstjärna låtsas spela fiol så det ser ut att vara äkta? Då, i december, var allt superhemligt. Nu är äventyret avklarat. Eva har agerat fiollärare åt skådespelerskan Joley Richardson för en scen med Jennifer Lawrence i filmen Red sparrow som spelades in i Ungern i januari. Det är dessutom Eva man kommer att höra spela i filmen.