Får en 16-åring starta företag?

Camilla Björkman

Publicerades: 27 juni, 2013

Jag är 16 år och vill starta ett klädmärke med en 21-årig kompis. Vi ser inga problem med att marknadsföra märket då min vän precis har gått ut högskolan och blivit säljare. Jag har däremot lite frågor, som jag inte vill ställa till honom då han ofta är väldigt upptagen. Har jag rätt att starta företag som 16-åring? Är det något minimumpris vi måste betala? Hur mycket kostar det att ta patent på varumärket?

Det första jag funderar på är om en person som inte ens har tid att svara på dina frågor är rätt person att starta företag med. Jag är tveksam. Men prata igenom saken ordentligt och fråga om han verkligen vill detta och kan lägga tid på det. Då kan det fungera.
Ja, du kan starta företag från det att du fyllt 16 år. Men du måste ha dina föräldrars eller din förmyndares tillstånd, liksom tillstånd från en ”överförmyndare” (det finns en i varje kommun – ring till växeln på ditt kommunkontor).
Om ni väljer att starta ett handelsbolag, vilket är en bra bolagsform om ni är två, kostar det 900 kronor att registrera det hos Bolagsverket.
För att skydda ert varumärke i Sverige kan ni registrera det hos Patent- och registreringsverket. Det kostar från 1 800 kronor. Men fundera på om ni verkligen behöver göra det så här tidigt. Testa marknaden först innan ni lägger ner för mycket tid och pengar på det administrativa.

Camilla Björkman, Driva Eget