<![CDATA[]]>

Flytta arbetsplatsen till krogen

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 7 september, 2016

Trött på att jobba hemma? Med nya tjänsten Palaver kan du istället ha kontor hos Melker Andersson – eller flera andra kända krogar. Så här fungerar den.

Peter Henning, vd Palaver

Peter Henning, vd Palaver

Kanske har du behövt ett mobilt kontor någon gång? Eller bara ett miljöombyte från ditt vanliga kontor? Utan att behöva oroa dig för att restaurangägaren ska tycka att du sitter för länge eller stör andra gäster, eller komma ihåg att spara alla kvitton? I Stockholm kan du som företagare nu nyttja tjänsten Palaver för att variera din arbetsmiljö.

Tjänsten gör kaféer, hotell och restauranger till mötesplatser när de “vanliga” gästerna ändå är få.

För en mindre peng (45 kronor och uppåt) kan du sitta på en Palaver-plats i två-fyra timmar, få kaffe och sedan sköter Palaver alla transaktioner och kvittoredovisning.

– Jag har själv jobbat mycket på kaféer, och tyckt om det. Men jag konstaterade att det inte fanns någon infrastruktur för redovisning och kvitton. Vi har därför skapat en digital tjänst och en helt ny affärsmodell, som sköter hela transaktionen mellan kaféer, hotell och restauranger, och mobilarbetare och deras företag, säger Peter Henning, VD för Palaver.

Tjänsten lanseras alltså först i Stockholm och det är en rad kända Stockholmskrogar som hänger med från start: Melker Andersssons Mother, Pontus Frithiofs Pocket City och Pocket Solna och Björn Franzéns Bobergs matsalar bland andra. Kommer du in till Centralstationen finns även restaurang Luzette som ett nära alternativ.

Melker Andersson

Melker Andersson

– För oss är det här ett bra sätt att få in folk i restaurangen under tider då det annars är tomt. Dessutom är det ju en bra marknadsföring för oss och ett sätt att nå nya kunder, säger Melker Andersson och får medhåll av branschkollegan Pontus Frithiof:

Pontus Frithiof

Pontus Frithiof

– Jag har själv kontoret på fickan och är ständigt på språng. För mig är det viktigt för att alltid vara tillgänglig och uppkopplad, och att jag kan arbeta överallt.

Via Palaver lägger restauranger, hotell och kaféer upp tider då de har många lediga platser och kan erbjuda företagare utrymme i sina lokaler. Som företagare hittar du sedan via en app en lämplig arbetsplats, checkar in och då ingår arbetsplats, service och fika. För din redovisnings skull noterar du syftet med arbetet och vid månadens slut får du redovisning för månadens platskostnader.

– Systemet automatiserar själva redovisningen, men sedan är det självklart syftet med arbetet eller mötet som avgör om kostnaderna är avdragsgilla, säger Peter Henning.

För att Palaver ska tjäna pengar på mer än de betalningar som mobilarbetare gör ska de också lansera en ytterligare företagstjänst.
– Den ska rikta sig till större företag, som gör det möjligt för dem att erbjuda sina anställda jobb- och mötesplatser på många ställen, berättar Peter Henning.