<![CDATA[]]>

Företagen som förstör för andra

Camilla Björkman

Publicerades: 30 november, 2011

Här är företagen som förstör för alla ärliga företagare och som du inte ska samarbeta med. De struntar i att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut om hur tvister med kunder ska lösas. Se hela listan från Råd & Rön.

När en tvist uppstår mellan ett företag och en konsument kan konsumenten ta frågan vidare till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Om ARN ger konsumenten rätt lämnar de en rekommendation för hur mycket företaget ska betala tillbaka.

Men av alla företag som får klagomål från ARN är det hela 29 procent som struntar i ARN:s rekommendationer. De hamnar då på tidskriften Råd & Röns ”svarta lista”.

Råd & Rön anser att Hair Restoration Clinic, som har tre företag, är värst av alla med 15 ärenden där konsumenter lurats. Kunderna har fått betala 20 000 till 50 000 kr för laserbehandlingar mot håravfall utan något som helst resultat.

Ingemar Bergström är en av de konsumenter som har drabbats av ett företag på Råd & Röns svarta lista. Han betalade 38 000 kronor för att putsa om delar av fasaden, men fasadarbetet höll inte.

Han anmälde då företagaren till Allmänna Reklamationsnämnden – och fick rätt. ARN rekommenderar att Ingemar ska få tillbaka 18 000 kronor för fasadskadorna.

– Men jag kommer aldrig att få de pengarna av företaget, säger Ingemar Bergström till Aktuellt.

Han är bara en av många konsumenter som drabbats av de företag som finns med på svarta listan.

Konsumentminister Birgitta Ohlsson, som intervjuades på gårdagens Aktuellt, menar dock att man ska komma ihåg att 75 procent av företagen följer ARN:s rekommendationer:

– Men sen finns det syndare och de finns ofta i branscher som är ganska dåligt organiserade, där man inte har en branschorganisation. De här företagen går ofta i konkurs eller lägger ner så även om du har fått rätt och går vidare så finns det ingen du kan kräva pengar av, säger hon.

Se HÄR hela svarta listan (öppnas i nytt fönster).

Ingemar Bergström lurades av ett företag på Råd & Röns svarta lista. Foto: Aktuellt.