<![CDATA[]]>

Gör som Rolf och Kajsa – gör affärer med Kina

Redaktionen

Publicerades: 17 februari, 2010

Gör som Rolf och Kajsa Larsson – öka lönsamheten genom att göra affärer i Kina. Här är 10 bra råd och bra länkar för bättre kinaaffäer ur ett femsidigt reportage i Driva Egets februarinummer.

Rolf och Kajsa importerar kräftor i sitt företag Captain Royal. Men i artiklarna finns också exempel på framgångsrik export till Kina.

Här är tio bra råd för dig som funderar på att börja göra affärer med stormakten i Asien:

1. Visa intresse för kulturen. Läs om Kinas kultur och historia för att förstå kinesiska traditioner och kinesernas sätt att tänka.

2. Ha tålamod .   Tänk på att allt tar lång tid i  Kina.

3. Ta hjälp av andra.  Ta hjälp av någon med stor erfarenhet av att själv göra affärer i Kina. Exportrådet, svenska handelskammaren i Kina eller ett företag inom din bransch kan hjälpa dig med kontakter.

4. Välj din partner med omsorg –  var sig det gäller import- eller exportaffärer. Besök partnern och lär känna förhållandena på plats.

5. Bygg relationer. Kinesisk affärskultur handlar mycket om relationer. Res till Kina, träffa presumtiva affärspartner och bygg personliga relationer med dem du ska göra affärer med.

6. Var tuff.  Kinesiska affärsmän är slipade. Var ödmjuk men samtidigt tuff i affärerna, annars riskerar du att inte komma någon vart.

7. Verifiera. Se till att din kinesiska leverantör repeterar och verifierar det du beställt för att säkerställa att de förstått rätt.

8. Lär dig kinesiska.  Lär dig gärna några fraser på kinesiska. Det minskar avståndet till dina affärskontakter och visar att du är intresserad av landet.

9. Koncentrera affärerna.  Betrakta Kina som en kontinent – inte som ett land. Koncentrera dina affärer till en del av landet.

10. Tro på Kina. Trots byråkrati och risk för piratkopiering erbjuder Kina fantastiska möjligheter.

Här är bra interneradresser


www.swedishtrade.se/kina

Här hittar du adresser till Exportrådets kontor i Peking, Shanghai, Kanton och Hongkong. Här finns också information om kinamarknaden och rapporter om attraktiva branscher för svensk export.

www.swedishchamber.com

Svenska handelskammaren i Kina kan hjälpa dig med kontakter med svenska företag på plats i Kina.

www.sctc.se

Sweden-China Trade Council är ett nätverk för företag som gör affärer med och i Kina.

http://hongkongse.kund.vmi.se

Sällskapet Sverige-Hongkong är ett nätverk för personer med affärskontakter i Hongkong.