<![CDATA[]]>

Hon är världens främsta entreprenör

Camilla Björkman

Publicerades: 6 juni, 2011

Olivia Lum från Singapore kammade hem priset som World Entrepreneur Of The Year i Monaco – och brädade norske hotellkungen Petter Stordalen och ryske Maxim Nogotkov med mobiltelefonföretaget Svyaznoy Group.

Några av världens främsta företagare samlades i Monaco i veckan för att tävla om att bli World Entrepreneur Of The Year, i tävlingen som anordnas av Ernst & Young.

Bland 49 företagare från hela världen var det Olivia Lum från Singapore som fick kliva upp på prispallen. Hon driver företaget Hyflux Limited, som idag är världsledande inom vattenåtervinning och vattenavsaltning.

Med 15 000 dollar i startkapital grundade hon Hyflux 1989. I dag omsätter det 3 miljarder kronor och har mer än 2 300 anställda i Sydostasien, Kina, Indien, Mellanöstern och Nordafrika. Sedan starten har behovet av vattenrening vuxit och Lum tror att utvecklingen kommer att fortsätta:

– Länder som Indien och Kina står inför en vattenbrist av enorma mått och avsaltning kommer att spela en viktig roll här, sa hon på en presskonferens enligt E24.

Lum är den första kvinna att tilldelas priset, trots att tävlingen har funnits sedan 1986. Den internationella juryn motiverade sitt val med Lums ”entreprenöriella viljestyrka” och för sitt miljö- och hälsoarbete. Även hennes bakgrund – Lum adopterades bort vid födseln och växte upp i fosterfamilj där hon var tvungen att börja jobba tidigt – bidrog.

– Jag är väldigt glad att få det här priset å alla mina anställda på Hyflux vägnar. För mig visar vinsten att det inte finns några svårigheter du inte kan övervinna när du har upplevt hunger och fattigdom. Det är en stor ära att ha blivit utvald bland en sådan fantastisk grupp av entreprenörer, sa Lum i ett pressmeddelande.

En av dem var svenska Ola Oskarsson med sitt företag Marin Mätteknik (läs mer om det här). Här fanns även norske hotellentreprenören Petter Stordalen och Maxim Nogotkov med ryska mobiltelefonföretaget Svyaznoy Group.