Hur expanderar jag utomlands med min nya produkt?

Max Söderpalm

Publicerades: 9 maj, 2011

Jag har tagit fram en spännande ny produkt som jag säljer i flera butiker i Sverige. Nu vill jag expandera utomlands, och hitta butiker i andra länder. Hur kan jag hitta en agent eller mellanhand som kan hjälpa mig att få in min produkt i butiker utanför Sverige? Eller finns det andra sätt att expandera till utlandet?

Börja med att fungera över varför försäljningen fungerar så bra i Sverige. Beror det på att du hade en genväg in på din hemmamarknad? Att du kände någon för att snabbt komma igång och sälja? För många är det så, och då kanske du ska satsa hårdare på Sverige i stället för att expandera utomlands.
Vad händer om du lägger din tid och dina pengar på en utlandssatsning och så dippar försäljningen i Sverige? Det kan leda till allvarliga konsekvenser för företaget. Så första rådet är att se till att du har gjort allt du kan där försäljningen är enkel innan du tar steget utomlands.
Kontakt med agenter kan du få på mässor eller via Handelskammaren. Där ordnas det ibland även utbildningar för nya exportföretag. Men för att attrahera en agent eller samarbetspartner utomlands gäller att du hittar någon som verkligen kommer att satsa på dina produkter och inte bara pratar om det.
Att komma in som ett komplement i en agents sortiment leder sällan till stora affärer. Det är viktigt att agenten har allt att vinna på att sälja dina grejer och att han eller hon känner att du vill att samarbetet ska lyckas – att du vill att agenten ska tjäna bra.
Tänk också på att börja i liten skala. Hur mycket av din tid kan du lägga på att få igång en ny marknad? Vem känner du i dag som du kan fråga om tips?
Bäst brukar det gå om man gör saker själv. Åk dit själv och försök sälja in dig. Det kommer aldrig finnas någon som är bättre på att sälja dina produkter än du själv.