Hur får jag hjälp med att starta?

Anders Andersson

Publicerades: 8 april, 2009

Jag är arbetslös och funderar på att starta eget. Nu undrar jag var jag kan få hjälp och på vilket sätt?

Myndigheter, organisationer, politiker och tidningar som min Driva Eget tycker det är viktigt att fler startar eget, och alla vill vi uppmuntra och hjälpa dig och andra som vill starta. För många arbetslösa kan också en egen firma vara lösningen och ge något ännu bättre än jobbet som anställd.

 

På arbetsförmedlingarna har man äntligen börjat tala om att starta eget som en möjlighet till nytt arbete. På många större platser i Sverige kan du få gratis hjälp av Nyföretagarcentrum, som kan ge dig en mentor som hjälper till med både praktiska råd och kontakter. Connect är en annan liknande organisation.

 

Tillväxtverket (f d Nutek) har tillsammans med Arbetsförmedlingen, Almi, Skatteverket och kommunerna startat så kallade nystartskontor på vissa platser där man också ska få hjälp.

 

Det finns ett särskilt Starta eget-bidrag som motsvarar sex månaders a-kassa och som kan ges till den som är över 25 år. Du måste då presentera en affärsidé och en handlingsplan som prövas av en extern som ska kolla om idén är bärkraftig och hållbar i den lokala konkurrensen.