<![CDATA[]]>

Hur företagsam är din kommun?

Camilla Björkman

Publicerades: 11 oktober, 2010

Är din kommun lika företagsam som grannen? Det kan du se här. En ny undersökning från UC visar vilka regioner och vilka branscher som växer snabbast i Sverige.

UC har studerat företag med minst fyra år på nacken och gjort en uppskattning om hur många av dessa som har hög sannolikhet att växa i framtiden.

Vinnaren? Östvärmländska kommunen Storsjö! Hela 37 procent av företagen här kommer att ha "hög tillväxt" i nästa bokslut, om man ska tro UCs prognos.

Därefter kommer kommunerna Salem, Sorsele, Ragunda och Färgelanda där det finns 27-29 procents företag med hög framtida tillväxt. Tätt följda av Hjo, Trosa, Vaxholm, Älvkarleby, Dals-Ed, Arjeplog och Pajala där en fjärdedel (25 procent) av företagen har hög tillväxtpotential.

– Egentligen kan det vara så att företagen i exempelvis Storfors växer från en ganska låg nivå. Men så är det ju också viktigast att de som ligger på låga nivåer växer, säger Roland Sigbladh, marknadschef för UC, till DI.

Det kan också förklara varför andelen företag med hög tillväxtpotential "bara" är 20 procent i Stockholm och Göteborg, och 19 procent i Malmö. Eller så beror det bara på att stadsborna inte är lika företagsamma.

Långt ner på tillväxtlistan ligger Borgholm, Gällivare, Gnosjö, Markaryd, Töreboda, Bormölla Övertorneå, Ydre och Vansbro, där 14 procent av företagen har hög tillväxtfaktor. Att företagsamma Gnosjö ligger så långt ner kan bero på att kommunen redan har så hög tillväxtfaktor.

Allra längst ner på listan ligger Grästorp i Västergötland, med 11 procent.

Tittar man i stället på branscher ligger företagstjänster i topp, med 29 procent tllväxtprognos. Sedan kommer medier, kultur och nöje – och därefter utbildning, it-företag och konsultföretag. Hotell- och restaurangbranschen ligger däremot på botten med 16 procent, följd av energiförsörjning (14 procent) och livsmedelsindustri (13 procent).