Hur hittar jag rätt säljare?

Kristina Boström

Publicerades: 5 september, 2016

Mitt aktiebolag ska börja sälja en tjänst och jag behöver en extern säljare. Men hur hittar jag någon som vill arbeta på provision? Eller är det fel väg att gå? Och hur länge ska man låta någon jobba för att veta om det funkar? Hur snabbt kan jag förvänta mig resultat helt enkelt?

Så bra att du vill anställa en säljare som säljer 100 procent av tiden. Leta i ditt nätverk först och be om hjälp, därefter kan du annonsera. Be alltid om referenser! Provanställ. Kolla att vederbörande verkligen vill sälja. Provision funkar endast om säljaren själv går med på det, det vill säga är själv övertygad om att lyckas bra. Det tar tid att lära känna din tjänst och din marknad. Det är mycket begärt att någon ska betala själv för det med ovissa intäkter.

Jag föreslår en låg grundlön de första månaderna med lägre provision och sedan kan ni förhandla fram en lösning. Sätt tydliga mål (genomförda aktiviteter, det kan man mäta) och förväntningar och stäm av att det blir resultat.  Inom tre till sex månader bör du se vad säljaren går för.