Hur säljer vi bäst till butikskedjorna?

Max Söderpalm

Publicerades: 18 maj, 2010

Jag funderar på att starta en importfirma där jag köper varor från USA och säljer till butiker i Sverige. Nu undrar jag hur jag ska gå tillväga. Ska jag vända mig till de stora kedjorna först eller börja med mindre lokalbutiker? Och har ni något tips på strategi för att få till möten med de större kedjorna?

Börja med de butiker där varorna kan börja sälja med en gång, utan att det blir svårt för butiken att ta in sortimentet. Det spelar inte så stor roll om de är stora eller små. Det är viktigare att du snabbt skaffar återförsäljare som faktiskt säljer. Det är viktigare än att lägga krut på att skaffa så många återförsäljare som möjligt.

Så välj ut ett litet antal återförsäljare till att börja med. Lägg kraft på att hjälpa dem att komma igång att sälja. När det fungerar och du får bra referenser kan du växla upp och skaffa fler återförsäljare. Att du då har ett antal successtories med dig gör att det blir lättare.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att du ska sälja in dig till återförsäljaren. Det handlar mycket mer om att återförsäljaren faktiskt tjänar pengar på att jobba med dig och snabbt får dina varor sålda. Se till att det går bra för dina kunder ? då kommer det också gå bra för dig.