Hur startar jag bäst en redovisningsbyrå?

Peter Nilsson

Publicerades: 1 november, 2013

Vad behöver man tänka på om man ska starta en redovisningsbyrå? Jag har helheten klar för mig, men finns det något som allt för ofta glöms bort i dessa sammanhang?

Jag blir färdigutbildad redovisningsekonom i år och kommer därefter starta eget.

Jag undrar också vilket program som är bäst att använda? Visma SPCS är det som lärs ut, men finns det andra som passar en redovisningsbyrå?

Det är ingen skillnad på att starta en redovisningsbyrå som att starta något annat företag. Det kan vara bra att ta kontakt med någon av de två branschorganisationer som organiserar redovisningskonsulter: FAR och SRF, Sveriges Redovisningskonsulters Förbund. För att bli medlem där måste man vara auktoriserad, alltså utbildad.

När du väljer program, fundera på om du ska ha ett som bara används i datorn eller också går att använda på nätet – i ”molnet”. Du har ett ansvar för att arkivera och lagra vissa saker, om du har hand om kundmaterial. Du måste kunna garantera att materialet arkiveras och till exempel ha ett brandsäkert skåp. Lagrar du däremot i ”molnet”, minskar det behovet.
Vilket program du väljer beror på de behov du har. Visma SPCS är det största programmet i branschen, Fortnox är ett webbaserat program som många använder.