<![CDATA[Mary-Ann Aro ]]>

40-plus – perfekt ålder att starta eget

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 3 augusti, 2018

”Nu eller aldrig”, tänkte Mary-Ann Aro när hon startade eget företag som 44-åring.
– Jag kände att det var hög tid och flera tillfälligheter gjorde att det passade så bra då.

Under mer än 20 år har Mary-Ann Aro jobbat på större kredit- och finansbolag, både med försäljning och marknadsföring.

– Någonstans runt 2010 blev tankarna kring att starta något eget starkare. Jag lade så mycket tid på att pendla, minst tre timmar i bil varje dag och jag funderade på om livet skulle vara så ända till pension. Jag var så motiverad att få en bättre balans i livet istället för det eviga bilåkandet.

LÄS OCKSÅ: Starta eget på en kvart i mobilen

Mary-Ann började spara – som en dåre. Hon drog ned på all lyxkonsumtion och slutade köpa fina väskor och dyra stövlar. Hon såg över lån och försäkringar, skippade tjänstebilen – ja, drog ned på en mängd kostnader.

– Jag sparade allt överskott under fyra år och fick ihop 500 000 kronor. Det går att spara mycket mer än du tror. Jag gillar goda marginaler och jag är inte typen som bara kastar mig ut, jag ville ha någon form av trygghet. Och då hade jag två-tre år som en uppstartsfas.

Startade eget tillsammans

I samband med att Mary-Ann anlitade sin gamla barndomskompis och webbutvecklaren Mikael Eriksson för hjälp med webbplatsen för det företag hon då jobbade för, så väcktes också tanken på att de kunde göra något ihop.

– Vi kom på att vi istället för att driva varsitt enmansföretag, kunde bli starkare tillsammans. 2014 startade de därför upp Gula Hunden Webbyrå AB. Mikael med ansvar för webbutveckling och -design och Mary-Ann ansvarar för företagets försäljning och att hjälpa kunder med onlinemarknadsföring.

– Vi har hållit oss ganska bra till vår ursprungsidé. Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt.

Namnet Gula Hunden då, finns det en gul hund?

– Nej, det gör det inte, haha. Vi testade med flera olika namn hos Bolagsverket men alla var upptagna. När jag solade och badade med några väninnor en dag berättade en av mina vänner att hennes sambo handlade mycket på Tradera och att han använde namnet Gula Hunden. Jag fastnade för det och frågade om vi fick använda det. Så namnet är bara en slump.

Tre tips till dig som vill steget till eget

1. Lek med tanken

– Det är min stora uppmaning – tänk på hur det skulle vara om du drev eget. Jag tror att få ser det som ett alternativ överhuvudtaget. Tittar jag på mig själv när jag var runt 30 var det så. Vi har ingen tradition av företagande i min familj, släkt eller bland vänner. Så lek med tanken och kan jag starta upp så kan alla göra det.

2. Tänk på parallella branscher

– Du måste inte starta upp inom det som du har gjort hela livet. Man stirrar nog ofta bara på den bransch man är hemma i, men det finns många parallella branscher. Så var det för mig.

3. Stoppas inte av pappersarbetet

– Många tror nog att det är väldigt krångligt att starta upp, men det är det inte. Det är en massa pappersexercis, men det kan alla göra utan problem.