<![CDATA[]]>

Nu ska du ladda för uppgång

Anders Andersson

Publicerades: 13 oktober, 2009

Snart vänder det upp. Då gäller att vara redo. Det är därför nu dags att ladda om inför uppgång. Här är fem råd om detta ur Driva Egets oktobernummer.

1 Ansök om lån igen
Om du fick nej till lån av banken i början av året så ska du inte tro att det gäller nu. Bankerna kan inte längre avslå låneansökningar genom att skylla på finanskrisen. Så stå på dig om du behöver låna och pruta ned räntan. Kanske kan det nu vara rätt tidpunkt att öka din checkkredit, så att du snabbt kan få fram pengar när det vid vändningen kan dyka up nya affärer.

2 Anställ
Många duktiga och mycket kompetenta anställda har blivit arbetslösa eller är varslade. Så om du behöver anställa så kan det nu vara ett gyllene tillfälle att göra det. Det är under en lågkonjunktur som det kan gå att hitta de bästa medarbetarna utan att du behöver betala överlöner.

3 Gasa och bromsa på en gång
I en lågkonjunktur före en vändning gäller det ofta att försöka bromsa och gasa på en gång – att sänka vissa kostnader, men inte snåla på kostnader när det gäller att synas och att göra affärer. Undvik därför att dra in på marknadsföringen. Se det i stället som en möjlighet att synas bättre än dina konkurrenter.
 

4 Öka tempot
Många företag drar ned på säljtempot och säger att marknaden är trög. Gör tvärtom. Öka tempot och ta fler kundkontakter än tidigare. Se lågkonjunkturen som en möjlighet att dra om trötta konkurrenter.
5 Kompetensutveckla dig
Lågkonjunkturen kan ge dig tillfälle att investera i kunskap. Kurser och utbildningar för både dig själv och dina anställda kan ge dig konkurrensfördelar och nya infallsvinklar när det vänder.