Nya unika kalkyler visar din lönsamhet

Redaktionen

Publicerades: 14 januari, 2009

Två nya kalkyler som du inte hittar någon annanstans visar hur lönsam din firma är, vad du får kvar efter skatt och hur mycket du måste fakturera för att få ut en viss månadslön till dig själv

Du funderar över hur mycket du måste fakturera varje månad för att efter skatt och egenavgifter få en viss lön. Låt oss säga att du behöver ha ut lika mycket som om du vore anställd och hade 20 000 kr i lön.

Du skriver då in 20 000 kr som månadslön. Med 25 procent i moms och 31 procent i sociala avgifterna(egenavgifterna) måste du då få in över 35 000 nästan 35 900 i månaden för att det ska motsvara 20 000 kr i lön. Hänsyn har då tagits till att en egenföretagare inte har någon betald semester (betyder 9,6 procent extra).

Skriv in dina egna siffror här.

I den andra kalkylen tas hänsyn också till inkomstskatten. Den används när du funderar på vad det bli kvar efter skatt och egenavgifter av det du fakturerar. Skriv in vad du fakturerar varje månad och hur stora om kostnader du har. För att veta den totala årsinkomsten och därmed marginalskatten måste också eventuell anställningsinkomst skrivas in.

Kalkylen räknar av omkostnader, inkomstskatt och sociala avgifter och ger besked om vad du får kvar varje månad.

Skriv in dina egna siffror här.