<![CDATA[]]>

Prinsen bäst på ekonomi

Camilla Björkman

Publicerades: 5 januari, 2012

Företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen var prins Carl Philips bästa ämne när han läste till lantmästare. Kanske inte så konstigt med tanke på att han är småföretagare.

Det avslöjar lantbrukets affärstidning ATL som tagit del av uppgifter i datasystemet Ladok.

Prinsen fick betyget 4 på den 5-gradiga skalan i företagsekonomi tillämpad inom den agrara näringen. I övriga ämnen, till exempel växtodling, animalieproduktion och lantbruksvetenskap, blev betyget 3.
Prins Carl Philip tog sin examen vid lantbruksuniversitetet i Alnarp i slutet av 2011. Han blev då färdig lantmästare.

”Det är en väldigt bred utbildning, där vi bland annat har läst mycket företagsekonomi, juridik, statistik, kemi och växtodling”, säger han på hovets hemsida.

Utbildningen har han gått för att kunna hjälpa till på Stenhammar slott där kungen driver nötdjursproduktion.

”Det är intressant med djur och natur och att förstå hela sammanhanget”, säger prinsen.

Att betyget var bäst i företagsekonomi kanske inte är så konstigt – prinsen driver själv designföretaget CPhB Design.

Företaget, som bland andra har Bukowskis vd Michael Storåkers i styrelsen, bedriver formgivning av hushålls- och prydnadsföremål samt grafisk formgivning. Bland annat har prins Carl Philip lanserat en eldskärm i gjutjärn som såldes för 13 500 kronor på svenskt Tenn och föreställer slottet Tre Kronor.

Prinsen har även designat bestick i samarbete med designbolaget Gense genom lansering av ytterligare delar av bestickserien.

Under 2010 var resultatet i prinsens bolag efter skatt 30 851 kronor – 509 kronor mer än året innan. Nettomsättningen var 94 501 kronor.

För andra året i rad var prins Carl Philip officiell beskyddare av Mustaschkampen, Cancerfondens årliga kampanj mot prostatacancer.