Finansieringen riskkapital. Foto: Getty Images

Så tar du genvägen till affärsänglarna

Gustaf Brickman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 26 juni, 2017

Ett sätt att komma in i rätt nätverk av affärsänglar och riskkapitalbolag är att vara en del av en inkubator. Vissa av dem har även egna riskkapitalfonder. De enklaste inkubatorerna är i praktiken en variant av kontorshotell som erbjuder företag tillgång till vissa tjänster som redovisning och juridisk rådgivning.

De mer avancerade inkubatorerna hittar du vanligen i anslutning till högskolor och universitet. De kan erbjuda coachning av framstående företagare och entreprenörer, hjälpa till med rekrytering, affärsplaner och organisationsstruktur.

Läs också: Så får du förmånliga banklån

Dessutom har många av dem kontakter med affärsänglar och riskkapitalbolag. Ibland har inkubatorerna också sina egna riskkapitalfonder och kan bli delägare i företaget. Konkurrensen om platser i inkubatorerna är hög.

Därför finns det anledning att vara väl förberedd innan du presenterar din idé. Ta fram en ordentlig presentation och prata med potentiella kunder eller gör en marknadsundersökning, så att du kan visa att det finns en marknad för din produkt eller tjänst.

Läs också: 10 stöd för ditt företag

Här är några av de inkubatorer som finns runt om i Sverige. Vissa av dem kan ge dig kontakt med riskkapital av olika slag, andra kan också medfinansiera ditt företag mot delägarskap. Och det finns fler. Sök på nätet efter inkubatorer inom just den bransch du planerar att verka i för att hitta rätt – de flesta inkubatorer är nischade inom specifika områden.

Läs också: Här finns statliga lån

  • Ideon Innovation – cleantech och life science.
  • Innovatum – företag inom bland annat webb, app, design, musik och film.
  • SU Innovation vid Stockholms universitet – tjänsteföretag och bioteknik.
  • Sting (Stockholm Innovation & Growth) – fokus på cleantech och medtech.
  • Karolinska Institutet Science Park – för forskningsprojekt med kommersiell potential.

Läs också: Så funkar crowdfunding

Webb Allmi