<![CDATA[]]>

Så dämpar du företagets flygsamvete

Annika Rosell

Publicerades: 11 november, 2009

Företagare som vill resa klimatsmart har det inte lätt. När man jämför restider för flyg och tåg vinner aldrig det klimatsmarta tåget. Men det går att kompensera för flygresan genom att köpa utsläppsrätter. Så här litet kostar det att ge ditt företag ett grönt rykte.

Många företag anstränger sig till det yttersta för att uppfylla hårda klimatkrav i exempelvis offentliga upphandlingar. Men att vara klimatsmart kostar ibland både tid och pengar för de företag som vill leva upp till honnörsorden. Kort sagt: Ibland måste man ta flyget, även om det finns tåg.

Då kan du välja att kompensera miljön genom att köpa utsläppsrätter. Det handlar inte om stora pengar – men det ger företaget ett gott grönt rykte. Tidningen Råd & Rön har i sitt senaste nummer räknat ut hur mycket klimatkompensationen kostar för olika flygresor.

Exempel:

Den som flyger Stockholm-Malmö medverkar till utsläpp på omkring 70 kg koldioxid per person. För att klimatkompensera måste du då betala 7 kr! Det finns olika sätt att klimatkompensera. Ett är att köpa utsläppsrätter, ett annat att stödja en miljöorganisation. Utsläppsrätter kan du exempelvis köpa hos Naturskyddsföreningen.

Här är fler exempel på klimatkompensation när du flyger:

* Göteborg-Stockholm. Utsläpp, koldioxid: 71 kg. Klimatkompensation: 7 kr

* Stockholm-Sundsvall. Utsläpp, koldioxid: 60 kr. Klimatkompensation: 6 kr.

 *Riksgränsen-Malmö. Utsläpp, koldioxid: 253 kr. Klimatkompensation: 25 kr.

En nackdel med utsläppsrätter är att de inte är avdragsgilla, till skillnad från exempelvis trängselskatten i Stockholm, trots att syftet är detsamma – att skona miljön.

Här kan du se hur flygresor mellan olika resmål påverkar miljön.