<![CDATA[Funderar du på att kontakta en affärsängel. Foto: Getty Images]]>

Så hittar du rätt affärsängel

Caroline Engvall

Publicerades: 20 oktober, 2017

Många entreprenörer drömmer om extra kapital till företaget. Men hur skaffar man en affärs­ängel – och hur ser samarbetet ut? Jo, genom noggranna förberedelser, bland annat!

Slarvar man med sitt förarbete kan man grusa alla förhoppningar om extra kapital. Det menar Annette Melander Berg, ansvarig för tillväxtkapital på Connect Sverige Region Syd, och delar med sig av sina bästa tips.

– Som entreprenör behöver man tänka igenom vad man behöver kapital till, hur mycket, och vilken kompetens man behöver. Vet man det är det lättare att hitta rätt affärsängel. Det gäller också att göra research. Vilken typ av ängel skulle kunna vara intresserad av det bolag du driver? Är ditt bolag och ditt ”erbjudande” till affärsängeln tillräckligt attraktivt?

Hur får man kontakt?

– För att komma i kontakt med affärsänglar kan man till exempel söka sig till olika affärsängelnätverk, som både kan vara breda och ha en specifik inriktning på bolag de investerar i. Man kan också kontakta acceleratorer och inkubatorer, de brukar ha bra kontakt med affärsänglar. Ett annat tips är att inventera sitt eget nätverk, till exempel via Linkedin, och att nätverka aktivt i rätt sammanhang. Många affärsänglar har själva drivit företag och sålt, och har en drivkraft att vara med och bygga upp nya företag. Fundera på var du kan hitta den typen av personer med en kompetens som passar det du söker.

Vem bör ha en affärsängel?

– Bolag som vill och kan växa. Man ska ha en så kallad skalbar affär, vilket betyder att marknaden är tillräckligt stor och att ditt företag kan växa på den marknaden på ett effektivt sätt. Tjänsten eller produkten ska också skapa tydliga konkurrensfördelar på den marknad där man vill finnas. Man behöver ha en klar målbild för sitt företag, veta vad man behöver externt kapital till samt hur en investerare ska kunna få avkastning på sin investering.

Hur inleder man ettsamarbete?

– Precis som med andra relationer byggs det upp över tid. Ofta behöver entreprenör och ängel träffas flera gånger och lära känna varandra innan man kan bestämma sig för att samarbeta. Men en bra start är att få chans att pitcha sin affärsidé för affärsängeln. Affärsängelnätverken ordnar ofta pitchar där änglar och entreprenörer möts.

Vilka är era viktigaste tips för ett bra samarbete?

– Det är viktigt att vara tydlig och ärlig med sina förväntningar från början. Vad vill du som entreprenör och vad vill ängeln? Finns det andra ägare gäller det verkligen att synka. En ängel kanske har en bild av att han eller hon vill kunna göra en så kallad exit efter tre år. Stämmer det med entreprenörens bild av det framtida samarbetet? Hur aktiv vill ängeln vara? Vill han eller hon ha en styrelseplats? Transparens och en bra kommunikation är viktiga ingredienser, för det kommer med stor sannolikhet att inträffa många saker längs med vägen i ett ungt bolag som vill växa snabbt

Process i sju steg

  1. Första kontakt mellan bolag och affärsängelnätverk
  2. Möte där man diskuterar huruvida bolaget är skalbart samt har viljan att växa och ta in externt kapital.
  3. Vid intresse får entreprenören en mentor eller en ängel som coach.
  4. Pitch inför panel.
  5. Feedback och möjlighet att vässa idén.
  6. Ny kvalificeringspitch, typ ”genrep”.
  7. Klarar man genrepet väntar investeringsträff eller speedpitch för ängelnätverket.

LÄS OCKSÅ: Kan du få banklån?