<![CDATA[]]>

Se här hur företagarvänlig din kommun är

Redaktionen

Publicerades: 18 maj, 2011

Hur företagarvänlig är din kommun? Solna toppar listan och sämst är Färgelanda i Dalsland. Det är Svenskt Näringsliv som rankat landets 290 kommuner.

Se efter i listan här  hur din kommun ligger till och klättrat eller rasat sedan förra årets undersökning.

Svenskt Näringslivs kommunranking bygger på statistiska fakta från SCB och UC och enkätsvar från drygt 33 000 företagare från hela landet som satt betyg på hemkommunens företagsklimat.

– Svaren från företagen gör vår ranking unik. Företagarna är de verkliga experterna på företagsklimat, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Solna fortsätter har både mycket goda betyg från de egna företagarna och höga värden på de statistiska faktorerna. Även förra året låg Solna etta. På topplistan följs Solna av Vellinge, Trosa, Sollentuna, Laholm, Habo, Sigtuna, Nacka, Danderyd och Upplands Väsby.

I rankinglistans botten är förändringarna relativt få. Allra sist kommer Färgelanda som under flera år har backat i rankingen.

Skånska Hörby har klättrar mest sedan förra årets undersökning. I år kommer Hörby på plats 58, upp 87 placeringar från i fjol.

Startpunkten för kommunens företagarsatsning där blev ett stort rådslag där ortens företagare mötte både politiker och tjänstemän. Det ledde fram till dessa förbättringar, som andra kommunledningarna kan inspireras av:

  • Tydligare organisation med en kontaktväg in i kommunen.
  • Snabbare och bättre service till företagarna.
  • Kommunens tjänstemän utbildades i hur man genomför kommunala upphandlingar.

– Det allra viktigaste är att lyssna på företagarna. Det lärde jag mig av min mor, som drev företag i 67 år. Att lyssna på kunderna! Och företagarna är våra kunder, säger Lars Ahlkvist, moderat ordförande i komunstyrelsen.

Ladda nu ned denna PDF-fil för att se hur din kommun ligger i rankinglkistan – och hur företagsklimatet förändrats på fyra år.

 

Hörbys näringslivssamordnare Nils Wilseus och kommunalrådet Lars Ahlkvist förbättrade servicen för företagen och utbildade personalen för at bli företagarvänliga. Det gav resultat i årets kommunranking.