Se upp för katalogskojarna!

Anders Andersson

Publicerades: 15 juni, 2009

Jag fick häromdagen ett brev med något som kallades ”bekräftelseorder” från ett katalogföretag som jag aldrig hört talas om. Företaget krävde mig på ett par hundra kronor. Företagets namn tydde på att det gällde annonstext i den vanliga telefonkatalogen. Men är detta verkligen ett seriöst företag?

Nej, verkligen inte. Så här i början på sommaren är det högsäsong för oseriösa företag, som försöker ta betalt av oss småföretagare för annonser som aldrig beställts. Ofta finns inte ens den katalog som de hänvisar till.

En del gör som detta företag, låtsar att en katalogtext har beställts och hoppas på att någon ska betala av bara farten.

I andra fall ringer någon först upp och säger att de vill ha en bekräftelse som någon annan på företaget skulle ha beställt. De spelar då in samtalet  på band och använder det som stöd om det blir protester mot den faktura som sedan skickas ut.

Det gäller då att inte säga ja i telefon. Den som ändå gjort det bör skicka tillbaka fakturan och skriva att kravet bestrids.

Du som endast fått faktura och inget telefonsamtal kan bara strunta i att betala, men gärna varna andra företagare för dessa företag.

Svensk Handel har en varningslista på www.svenskhandel.se där namnen på alla dessa skojarföretag finns. Kolla den listan. Se också till att ingen på ditt företag betalar fakturor utan att först undersöka om den verkligen gäller något som beställts.