<![CDATA[Tina Wilhelmsson känner sig lurad på finansieringen. ]]>

Tina känner sig lurad trots lånet

Ingrid Kindahl

Publicerades: 20 juli, 2017

Visst fick Tina Wilhelmsson sitt mikrolån. Men hon tror att hon hade fått ta del av hela spektrat av möjligheter. Om hon varit man.

Tina Wilhelmsson är egenföretagare med en fascinerande affärsidé: Hon är visartist och skriver texter baserade på intervjuer. I grunden har hon en magisterexamen i politik och hade tänkt bli politiker. Nu arbetar hon i en skärningspunkt mellan artisteri/politik/research. Själv kallar hon sig social entreprenör och folkbildare.

Bland Tinas tidigare verk finns albumet Visor på Ackord med texter om svensk industrihistoria (hon fick namntipset av en göteborgare …). Texterna bygger på research i historiska dokument och intervjuer med kvinnor som har arbetat i industrin. Nästa projekt, Visa verkligheten, handlar om hbtq-personer och kommer att också det bygga på intervjuer.

– Statistiken visar att antalet självmord och självmordsförsök är alarmerande högt bland hbtq- och transpersoner. Jag kände att jag måste göra något.

Ett delmoment för att komma igång handlade om att köpa in en ny ljudanläggning och Tina Wilhelmsson kom i kontakt med Almi. Hon behövde i det läget ett lån och blev erbjuden ett mikrolån på 150 000 kronor. Det var ju inte mycket pengar, och faktiskt inte svårt att få lånet. Ändå är Tina Wilhelmsson besviken på hur hon bemöttes av Almis representanter.

– Jag blev direkt rekommenderad mikrolånet. Utan vidare. Almi berättade att de satsade speciellt på kvinnor ”så vi har ett lån här som passar dig”. Då kändes det bra, men efteråt känner jag mig lurad.

Tina Wilhelmsson menar att om hon hade fått alla möjligheter presenterade för sig, hade fått veta att det finns andra typer av lån, kanske hon hade agerat annorlunda.

– Om jag hade fått veta att det finns något de kallar innovationslån, hade jag nog tänkt större från början, säger hon.

Lars Mårdbrant på Almi kommenterar kritiken så här:

– Det är jätteviktigt att man inte upplever en särbehandling utifrån sitt kön. I det här fallet skulle entreprenören självklart ha fått en genomgång av Almis olika erbjudanden. Det här något vi aktivt jobbar med för att säkerställa i verksamheten.

Men det går bra för Tina Wilhelmsson ändå. För att genomföra det nya projektet har hon fått plats i inkubatorföretaget Bizmaker i Sundsvall. Där får hon hjälp att utveckla sin unika affärsidé. Albumet ska släppas i samband med Europride 2018 och fram till dess är hon inbokad på en rad olika spelningar, bland annat på Historiska Muséet i Stockholm och IF Metalls kongress i Göteborg i maj.