<![CDATA[Foto: Istock]]>

Trendbrott: Allt fler underleverantörer vill anställa

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 maj, 2016

Det är högkonjunktur för en klar majoritet av våra svenska underleverantörer – och fler vill anställa. Det visar en ny undersökning.

Andelen företag som tänker nyanställa är den högsta på fem år, enligt resultatet av Underleverantörsbarometern som presenterats av Svensk Industriförening, Sinf.

Anders Ekdahl. Foto: Pressbild.

Anders Ekdahl. Foto: Pressbild.

– Det ser riktigt bra ut. Nu ligger utmaningen i att hitta utbildad arbetskraft till företagen, säger Anders Ekdahl, VD för Sinf, i ett pressmeddelande.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer.

Den nya barometern ger prognoser för det andra kvartalet 2016 och det utmärkande är att sex av tio svenska underleverantörer upplever en högkonjunktur och var tredje planerar att anställa under andra kvartalet 2016.

– Vi märker helt klart att produktionen återvänder till Sverige. Majoriteten av företagen har ökat omsättningen och ser en fortsatt ökad orderingång. Andelen företag som avser att anställa i närtid ökar och är den högsta på fem år. Även om det är brist på utbildad arbetskraft är företagen optimistiska. Ett skäl kan vara den ökade graden av automation och digitalisering inom industrin som lockar andra målgrupper än tidigare, säger Anders Ekdahl.

Läs mer: Största hindren att starta företag enligt svenskarna

54 procent av underleverantörerna i undersökningen anger att de förväntar sig en ökad orderingång under andra kvartalet. Det är nio procentenheter mer än föregående kvartal.

– Svenska underleverantörer är konkurrenskraftiga, bland annat tack vare hög kvalitet, flexibilitet och en stark entreprenörsanda. Skulle de därtill kunna öka produktionskapaciteten är de ännu mer intressanta, säger Anders Ekdahl.

Företagen tror mest på att lärlingssystem skulle lösa problemet med brist på utbildad arbetskraft – hela 70 procent svarar det. 55 procent svarar någon typ av YH-utbildning.